Wim Van Gils 6de Dan So Hombu
Augustus 1989; Ik kende Aikido niet, maar volgens mijn vriend zou het wel iets voor mij zijn. Na slechts één les besefte ik dat dit precies was wat ik zocht. De sfeer in de dojo en de toewijding van mijn eerste Sensei, waren buitengewoon intens. In mijn beginjaren kreeg ik les van Defrancesco Sensei, Sandan Aikido. Omdat deze trainingen alleen in het weekend plaatsvonden, trainde ik doordeweeks Aiki-budo en Kobudo bij Janssens Sensei te Ravels. In 1995 ontmoette ik Vriesman Sensei tijdens de Paasstage van Tissier Sensei in Parijs. Tijdens deze stage werd duidelijk dat deze benadering van Aikido veel voor mij zou gaan betekenen. Tissier Sensei gaf een helder beeld van hoe Aikido kon en moest werken. Vanaf dat moment bezocht ik maandelijkse stages in maandelijkse stages van Tissier Sensei in Parijs. Zomer- en weekendstages in onze buurlanden werden een vast onderdeel van mijn vakanties en gezinsleven. Na twee jaar intensieve training behaalde ik in 1997 mijn Shodan, gevolgd door mijn Nidan in 1999 en Sandan in juni 2002. Het verlangen om in mijn eigen dojo les te geven en een vaste kern Aikidoka’s op te leiden, was de beweegreden waar ik aan werkte. Het verspreiden van Aikido en de toewijding om het in Vlaanderen en daarbuiten bekender te maken, is een constante in mijn leven. In april 2004 opende ik “Aikido Centrum Daruma,” wat in 2015 hernoemd werd in “Van Gils Dojo” In augustus 2004 behaalde ik mijn Yondan tijdens een zomerstage met Tissier Sensei in Wegimont (B). In 2012 ontving ik mijn Godan en in januari 2018 mijn Rokudan tijdens de Kagami Baraki vanuit Japan. Samen met Vriesman Sensei was ik te gast op de World Combat Games in Akita. In 2016 viel me de eer om voor de Belgische delegatie een demonstratie te geven in St. Petersburg (Rus) en in 2019 tijdens het Dojo-Cho evenement in Almere (NL).
Naast mijn dojo-engagement ondersteun ik regelmatig binnen- en buitenlandse Aikido-initiatieven. Er was een langdurige samenwerking tussen Haliç Universiteit in Istanbul en Sakura dojo in South Carolina, USA. Heden verzorg ik technische ondersteuning of open stages bij Bushin dojo in Vught, Ganko dojo Brasschaat, Aikido Elewijt, Misogi dojo Gent en Aikido Centrum Den Bosch, evenals Jo stages voor de Dutch Aikikai Foundation. Neem gerust contact met me op voor binnen– of buitenlandse samenwerking via wim.van.gils@vangilsdojo.com of +32 477 681 642.
In 2019 werd in samenwerking met Koen Van Gompel en Filip de Bruyne de Aikido Aikikai Federatie Vlaanderen “AAFV” opgericht. De organisatie staat voor het verbinden van mensen, het organiseren van uitwisselingen en het bevorderen van groei door voldoende Aikido aan te bieden. Hoewel AAFV onder supervisie staat van Christian Tissier Shihan, was de oprichting volledig mijn eigen keuze. Sinds 2021 heb ik besloten mijn eigen dojo los te laten en in plaats daarvan 3 dojo’s te openen in grotere sportcomplexen. Hierdoor kunnen we meer trainingsmomenten aanbieden en is de bereikbaarheid verbeterd. Vanaf september 2021 worden er lessen gegeven in Beerse, Turnhout en Oud-Turnhout.
Eric Smets 4de Dan So Hombu
“Aikido kent geen competitie alleen de competitie met jezelf”
Het zichtbare en het niet-zichtbare heeft mij als kind al enorm geïnspireerd. Met name de effecten op elkaar en jezelf daar bewust van zijn. Vroeger was ik al geïnteresseerd in vechtsport. Met name karate heb ik jarenlang beoefend. Ergens had ik al bedacht om ooit aikido te gaan doen. Vanaf 2001 is mijn ontdekkingstocht binnen de krijgskunst aikido begonnen en hij blijft bestaan. Wat ik interessant vind aan aikido is dat je jezelf traint in je mentale en fysieke gesteldheid. Omdat je werkt met verschillende mensen word je uitgedaagd om je eigen grenzen te leren kennen, ze te verleggen en gecentreerd te zijn. Iedere training is weer een cadeau dankzij onze sensei en de uke’s die het leerproces in bewustwording en het samenwerken van lichaam en geest enorm bevorderen. Ook in mijn werk heb ik erg veel aan de aikido-principes en doe daar mijn voordeel mee. Binnen onze club is een prettige sfeer met fijne mensen. We bezoeken regelmatig stages en onze leraar/sensei, Wim van Gils, blijft zelf ook nog steeds investeren in zijn eigen ontwikkeling door meerdere malen per jaar te gaan trainen bij Christian Tissier (één van de beste Europese Aikido leraren met 8e dan erkenning vanuit Tokyo). “Aikido is voor mij een way-of-life.”
Tessa van Aalten 2de Dan So Hombu
Mijn naam is Tessa, geboren op 09-01-1980. Momenteel werk ik als verpleegkundige, waarbij mijn dagen gevuld zijn met constante fysieke activiteit. Het werken met mensen geeft me veel voldoening en past perfect bij mijn affiniteit voor lichamelijke betrokkenheid. Voorafgaand aan mijn carrière in de verpleging, was ik intensief bezig met dansen, wat mijn passie voor fysieke activiteit en expressie heeft gevormd. Dansen heeft niet alleen mijn lichaam getraind, maar ook mijn begrip van beweging en het belang van lichaamsbewustzijn verrijkt. In mijn vrije tijd ben ik ook een enthousiaste beoefenaar van Aikido. Met toewijding heb ik mijn vaardigheden ontwikkeld, resulterend in het behalen van mijn eerste dan in augustus 2020 en mijn tweede dan in december 2023, onder begeleiding van Wim Van Gils Sensei na training bij Bushin Dojo onder leiding van Rob Jans. Als Aikidoleraar benader ik mijn lessen met een stralende glimlach en een speelse aanpak, waardoor Aikido toegankelijk en boeiend wordt, vooral voor kinderen. Elk kind is uniek, en ik pas mijn instructies aan om deze uniciteit te respecteren. Mijn doel is een perfecte balans te vinden tussen discipline en plezier, waarbij ik de principes van Aikido op een begrijpelijke manier overbreng. Ik richt me op het stimuleren van zelfvertrouwen, het aanmoedigen van vastberadenheid en het begeleiden van mijn leerlingen bij het ontwikkelen van positieve attitudes. Mijn inzet voor een zorgzame en persoonlijke aanpak is sterk, met als doel een positieve en stimulerende omgeving te creëren waarin kinderen kunnen floreren. Mijn vastberadenheid om mijn passie voor Aikido te delen en de volgende generatie te inspireren, blijft mijn drijvende kracht. Ik kijk ernaar uit om verder te groeien en me te ontwikkelen als Aikidoleraar.